Spørsmål og svar

Det er sikker noe du lurer på…

Spørsmål og svar til Via Ferrata Tjøme

Hvor parkerer vi?
Scandic Havna Hotel Havnaveien 50 3145 Tjøme. Dere bør beregne 12-15 minutter på å gå bort til Base Camp, men det må vel være Norges korteste anmarsj til en Via Ferrata rute?
Veibeskrivelse

Vektgrense
40 – 120 kg. Det er svært viktig at man veien over 40 kg. En godkjent Via Ferrata falldemper vil ikke løse seg ut ved et fall for personer under 40 kg. Dette kan føre til personskader. Så denne aktiviteten passer ikke for barn. Tenk sikkerhet og vent til barna er større.

Kan alle voksne klatre Via Ferrata?
Aktivitetene er ikke anbefalt for personer med hjerte-/ lunge-/ rygg-/ nakke problemer, andre fysiske utfordringer som epilepsi eller gravide.
Minimum personvekt 40 kg og maksimal personvekt 120 kg (inkl. utstyr/klær).

Må man ha klatreerfaring?
Nei, vi gir deg full opplæring både i rappellering og klatreteknikken.  Du kan velge å klatre med naturlige grep i fjellet eller gjøre det enklere ved å holde i vaieren. Det betyr at deltakere med ulike ferdigheter, kan klatre sammen. Om noen ønsker det, kan man stå over de mest utfordrende rappellene/partiene og fortsette videre på neste del.

Hvor vanskelig er ruta?
Vi har laget en variert og spennende Via Ferrata klatrerute. Du kan velge å klatre med naturlige grep i fjellet eller gjøre det enklere ved å holde i vaieren. Det betyr at deltakere med ulike ferdigheter, kan klatre sammen. Om noen ønsker det, kan man stå over de mest utfordrende rappellene/partiene og fortsette videre på neste del. 

Hvor stor er skaderisikoen?
Vi har minimert skaderisikoen så langt det lar seg gjøre. Via Ferrata Tjøme har ikke benyttet jernbøyler eller trinn i ruta. Vi har kun satt inn klatregrep som er avrundet og har ingen skarpe kanter og er festet helt inn til fjellet. På alle traseer som går rett opp er det tett med mellomforankringer på sikringsvaieren for å forhindre større fall. Alle turer har guide tilgjengelig. 

Er Via Ferrata farligere enn klatring?
Den hyppigste årsaken ved alle klatreulykker er brukerfeil og er derfor vanskelige å sammenligne. Det man kan sammenligne, er belastningsfaktoren ved fall. 

Fall i Via Ferrata
Ved et fall i klatring er det et langt tau som absorberer mye av fallkreftene. Men ved et fall i Via Ferrata er det kun korte slynger og litt slakk på vaieren, som opptar disse kreftene. Dette kan føre til litt større risiko for å pådra seg skader enn ved klatring. Årsaken til dette er delvis at fallenergien vanskeligere lar seg absorbere, og delvis at man ved fall kan lande på (bøyler, trinn – dette har ikke vi på Via Ferrata Tjøme), wire og bolter. Klemming av fingre mellom karabin og wire er en type lett skade som kan forekomme i Via Ferrata.  I vanlig fjellklatring inntreffer dette aldri. En annen medvirkende årsak kan være at en Via Ferrata klatrer ofte har mindre erfaring enn en fjellklatrer.

Hva er det viktigste jeg kan gjøre for å hindre fall
Klatring: Viktig at du til enhver tid flytter karabinene opp til neste forankring. Vi går nøye igjennom det på opplæringen.

Rappellering: Følg godt med på opplæringen og sørg for at du er helt trygg på koblingen før du går til neste del. Vent på de høyeste rappellene til guiden er tilstede og kan ta en ekstra sjekk. 

Må man være i god form?
Du trenger bare å være i normal fysisk form. Det viktigste er at du har lyst til å lære noe nytt.

Rappellering
Rappellering er ikke noe fysisk krevende. Rappellering er noe de fleste syntes er litt småskummelt i starten. Men man lærer teknikken raskt. Tilbakemeldingene er at rappellering var supergøy!

Klatring
Guiden vil vise alternativer hvis du blir sliten, opplever det nifst eller bare vil ha en pause. Utsiktsruta (normalruta) er også merket med exit så man kan avbryte underveis.

Det unike med vår Via Ferrata er at det ikke er jernbøyler i fjellet. Hos oss kan du kan finne naturlige grep og klatretak i fjellet. Men trenger du litt hjelp, kan du holde i vaieren. Det betyr at deltakere med ulike ferdigheter, kan klatre sammen. Om noen ønsker det, kan man stå over de mest utfordrende partiene og fortsette videre på neste del.

Utfordringer for en fjellklatrer?
Ja, det er det. Det blir litt som å «gå på led», du har ikke det stramme tauet som man ofte har på topptausklatring. De erfarne klatrerne vil jo gjerne ikke holde i vaieren. Så de som er i god klatreform kan velge noen krevende ruter: «No Return», «SISTE STUNT» en rute med små tak. «ANGRESTIEN» denne ruta krever god teknikk. «SLÅDEGIHJEL» er ikke for nybegynnere, kun for de med mye klatreerfaring.

Hva med høydeskrekk?
De aller fleste har litt sommerfugler i magen. Vi starter med rappelleringsopplæring og sørger for at du blir trygg på både utstyret og teknikkene før vi går videre. Guiden følger tett opp de som syntes dette er litt nifst. Så du kan bare glede deg!

Kan man ha med eget utstyr på Via Ferrata Tjøme
Ja, man kan ha med eget godkjent utstyr. Du trenger polstret klatresele, hjelm, taubrems eller rappellåtter til dobbelt 10,5 mm tau, prusik, skrukarabin og godkjent Via Ferrataslynge. Slynga må ha en falldemper og godkjente karabiner merket med (K).

Kan man klatre Via Ferrata Tjøme på egenhånd?
Ja, meld dere på en av våre fellesturer. Bli med på gjennomgang av rappellering og klatreteknikken. Så fort vi ser at dere mestrer teknikkene, så lar vi dere klatre i eget tempo. Alle våre rappelltau henger ute og instruktøren vil være tilgjengelig ved behov.

Ruta vår er bygd på Berits private eiendom (uten noe økonomisk støtte fra det offentlige). Det er en stor investering å bygge/vedlikeholde anlegget. Så vi må ta betalt av alle gjester som ønsker å klatre i vår Via Ferrata. Flere av de andre rutene i Norge er bygd i utmark med økonomisk støtte fra Innovasjon Norge. Det kan være årsaken til at de fritt kan benyttes.

Selger dere mat?
Nei, vi har kun litt enkle kioskvarer på stedet. Det er ikke innlagt vann på Base Camp.

Er det drop-in, booking eller må man kjøpe billett
Vi tar kun forhånds bestilte gjester. Er du sent ute så ta kontakt på telefon 97 14 25 12

Må man ha klatresko?
Nei, men har du sko med stiv såle så er det en fordel for deg.

Hva slags klær og utstyr trenger jeg?
Bevegelige klær er en fordel. Bukse/shorts bør dekke knærne. Flagrende hår i rappellåtteren er ubehagelig så husk hårstrikk (alle våre guider har saks men ingen er frisører).

Ta med en liten sekk til niste, mye drikke og ekstra klær.

OBS! For å klatre de krevende rutene må man ha fjellstøvler, fjellsko eller annet fottøy med stiv såle. Myke brede Hokasko er ikke egnet.

Hva er egenerklæringsskjema?
Alle som skal klatre må akseptere brukeravtalen ved nettbooking eller fylle ut egenerklæringsskjema senest dagen før.

Hva er åpningstidene?
Åpningstidene varierer med sesongen. Vi setter opp turer fra rundt påske og ut oktober.

Se på vår bookingside når det er satt opp turer. 

Hvordan kan man betale hos dere?
Alle billetter må være kjøpt på nettsiden i forkant. Grupper kan etter avtale få felles faktura.

Se på vår bookingside når det er satt opp turer. 

Kan man bestille Via Ferrata for en gruppe?
Ja, er dere flere enn 7 personer kan dere bestille en egen guide / eget klokkeslett

Grupper over 15 personer kan etter avtale få matservering.

Hvis jeg ikke skal klatre, må jeg betale?
Nei, de som ikke skal delta på klatring, trenger ikke å betale noe. Vi har benker og fantastisk utsikt på Base Camp. Men vår guide kan ikke prioritere å hjelpe deg rundt på området som er svært bratt.

Er det mulighet for en dusj etter turen?
Vi har ingen slike fasiliteter. Men Scandic Havna har et lite basseng/garderober.
Det går også an å ta et forfriskende bad i sjøen etter turen.

Kan man komme med båt?
Ja, det er gjestehavn ved Scandic Havna Hotel (900m fra oss).

Hva om været blir dårlig?
Ruta kan fint klatres i regnvær. Ved torden må vi stoppe aktiviteten.

Hva er Via Ferrata i dag?
I dag blir Via Ferrata teknikken brukt som et hjelpemiddel i klatring og man gjør områder mer tilgjengelige for alle, uavhengig av erfaring og klatreferdigheter. Via Ferrata Tjøme, har bygget ruta etter norsk klatrestandard med utelukkende CE – godkjent utstyr, bolter og syrefaste vaiere. 

Hvor er klatreruta Via Ferrata Tjøme?
Via Ferrata ruta er på vakre Tjøme med utsikt utover skjærgården i Færder Nasjonalpark. Det er 30 minutter å kjøre fra Tønsberg som ligger i Vestfold fylke. Ruta eies av Berit Norheim som driver Aktiv Fritid – opplevelser med utsikt.

Adresse: Base Camp Sjøbusand 62.  Alle må gå fra Scandic Havna.

petzl
rappelering med overheng
via ferrata på tjøme i motlys