Klatreruta

Vanskelighetsgrad - Via Ferrata Tjøme
Vi har laget en variert og spennende klatrerute. Ruta ble bygd i 2009 og utvidet i 2017.

Det unike med vår Via Ferrata er at det ikke er jernbøyler i fjellet og at vi lærer deg å rappellere. Så her blir det mere fjellklatring enn den typiske Via Ferrata ruta med faste bøyler og vaier man holder i.

Her kan du kan finne naturlige grep og klatretak. Men trenger du litt hjelp, kan du holde i vaieren. Det betyr at deltakere med ulike ferdigheter, kan klatre sammen. Om noen ønsker det, kan man stå over de mest utfordrende partiene og fortsette videre på neste del.

Rutealternativer
Guiden vil vise alternativer hvis du blir sliten, opplever det nifst eller bare vil ha en pause. Utsiktsruta (normalruta) er også merket med exit så man kan avbryte underveis. Men det kan man ikke på de mest krevende rutene.

De sprekeste med erfaring i klatring, kan velge tre ekstra krevende ruter NO RETURN (grad 5-), SLÅDEGIHJEL (grad 5+) og ANGRESTIEN (grad 6+) underveis. Vi har også laget en ny rappell «Hva gjør jeg nå rappellen» her er det et stort overheng så man må fire seg ned i løse luften. «Hans Jørgen gata» er en trivelig og enkel trasè opp igjen. Så her er det noe for alle.

Fellestur med instruktør
Alle turer må bookes på forhånd. Vi setter opp tidspunkt for oppstart. Instruktørene gir felles informasjon og opplæring i rappellering. Så lar vi dere klatre i eget tempo og vi har ikke felles pauser etc. Da blir det lite kø og vi følger opp de som ønsker og trenger støtte. Erfarne klatrere kan raskt starte på ruta. Instruktørene vil uansett være tilgjengelige underveis.

Her er et utdrag fra en tilbakemelding vi fikk på FB:
Proffe, blide og sjenerøse guider, som verken stresset oss eller slappet av for egen del. Tett oppfølging for oss som trengte det, og tillit til de som fikset ting på egenhånd. Veldig "luftige" ruter med fantastisk utsikt!

Klatre ruta på egenhånd
Ja, meld dere på en av våre fellesturer. Bli med på gjennomgang av rappellering og klatreteknikken. Så fort vi ser at dere mestrer teknikkene så lar vi dere klatre i eget tempo. Alle våre rappelltau henger klare og instruktøren vil være tilgjengelig ved behov.

Ruta vår er bygd på Berits private eiendom (uten noe økonomisk støtte fra det offentlige). Det er en stor investering å bygge / vedlikeholde anlegget. Så vi må ta betalt av alle gjester som ønsker å klatre i vår Via Ferrata. Flere av de andre rutene i Norge er bygd i utmark med økonomisk støtte fra Innovasjon Norge. Det kan være årsaken til at de fritt kan benyttes.